Trend vícečetných nemelanomových nádorů kůže z pohledu jejich epidemiologie - Geryk, Edvard; Dítě, Petr; Sedláková, Libuše; Kozel, Jiří; Koška, Petr (Dermatologie pro praxi, 2010)
V letech 1970–2006 vzrostla incidence nemelanomových nádorů kůže (NMSC) na 100 tis. mužů z 37,2 na 172,5 a z 37,0 na 150,1 u žen, mortalita z 1,2 na 1,7 u mužů a z 1,0 na 1,2 u žen. K 31. 12. 2005 dosáhla prevalence 1 436,4/100 tis. mužů a 1 435,9/100 tis. žen. Z 264 514 NMSC bylo zjištěno 123 735 vícečetných případů, u mužů 51,8 % ze všech evidovaných, u žen 41,6 %, které tvořily 22,3 % primárních NMSC u mužů a 18,2 % u žen, 29,5 % následných NMSC u mužů a 23,4 % u žen. Podle pohlaví bylo u žen víc duplicit (66,4 %) proti mužům a naopak víc multiplicit (41,9 %) u mužů proti ženám. Počet primárních NMSC rostl do roku 1994 a pak klesal, následných trvale rostl. Průměrná doba mezi primárním a následným onemocněním byla 7,3 roku, poměr mezi počty synchronních a metachronních NMSC byl u mužů 1:8, u žen 1:7,5. Nejpočetnějšími nádory po primárních NMSC u mužů byly další nádory kůže 64,1 %, plic 6,4 %, prostaty 5,5 % a tlustého střeva 3,1 %, u žen další nádory kůže 65,2 %, prsu 6,3 % a tlustého střeva 3,4 %. Nejpočetnějšími primárními nádory před NMSC jako druhou diagnózou byly u mužů nádory prostaty 20,8 % a tlustého střeva 10 %, u žen nádory prsu 31,4 %, dělohy 13,6 % a tlustého střeva 7,3 %. V říjnu 2007 z nemocných s primárními NMSC přežívalo 37,2 % mužů a 44 % žen, s následnými NMSC přežívalo 50,8 % mužů a 57,2 % žen.
Keywords: Humans; lidé; Skin Neoplasms; nádory kůže