Rotavirové gastroenteritidy, vakcinace - Pazdiora, Petr; Táborská, Jana (Klinická farmakologie a farmacie, 2010)
Práce uvádí přehled současných znalostí o etiologii průjmových infekčních onemocnění v dětském věku se zaměřením na rotaviry, jako nejčastějšího původce. Zabývá se epidemiologií a patogenezí rotavirových gastroenteritid. Zdůrazňuje nezbytnost včasného rozpoznání závažné dehydratace a popisuje současné léčebné postupy. Upozorňuje na nebezpečí rotavirových nozokomiálních nákaz a uvádí i preventivní opatření proti jejich výskytu. Shrnuje diagnostická a léčebná doporučení, poznatky o využití vakcinace
Keywords: Rotavirus; financování organizované; Infant; předškolní dítě; Rehydration Solutions; rehydratační roztoky; vakcinace; Rotavirus Vaccines; lidé; RotaTeq; Cross Infection; průjem; Financing, Organized; Vaccination; vakcína proti rotavirům; dehydratace; Rotavirus Infections; kojenec; Diarrhea; Child, Preschool; infekce spojené se zdravotní péčí; Dehydration; Rotarix; rotavirové infekce; Humans