Biomarkery tolerance a rejekce po transplantaci ledviny - Kryštůfková, Eva; Viklický, Ondřej (Aktuality v nefrologii, 2010)
Pro dlouhodobé přijetí transplantované ledviny je nezbytná účinná celoživotní imunosuprese. Při nedostatečné imunosupresi může dojít k rejekci štěpu, která může vyústit v jeho dysfunkci. Používání nových účinných imunosupresivních režimů je spojeno s řadou nežádoucích účinků, zejména větším rizikem vzniku kardiovaskulárních onemocnění, infekcí, malignit a lékové nefrotixicity. Hledají se biomarkery odrážející imunologický stav pacienta, které by umožnily individualizovat imunosupresivní terapii. Při hodnocení předtransplantačního rizika je hlavním cílem měření úrovně buněčné a protilátkové allosenzitizace a určení předtransplantačního poškození štěpu. K tomu se využívá genová a proteinová expresní analýza a funkční testy jako jsou metody detekce anti-HLA protilátek a IFN- γ ELISPOT. Cílem potransplantačního vyšetření je předpovědět rejekci a dlouhodobou funkci štěpu a dále identifikovat potenciálně operačně tolerantní pacienty, kteří budou profitovat z minimální imunosuprese. Využívané metody jsou detekce anti-HLA protilátek, IFN-γ ELISPOT, molekulární fenotypizace bioptických vzroků a analýza genové exprese v krvi, fenotypizace leukocytů a detekce imunitních markerů v moči pomocí ELISA. I když je role biopsie zatím nezastupitelná, rozpaky spojené s interpretací řady nálezů vedou ke snaze zavést do běžné praxe méně invazivní a přitom věrohodnější metody, které léoe oomohou řídit léčbu nemocných do transolantaci ledvinv.
Keywords: Interferon-Stimulated Gene Factor 3, gamma Subunit; Biopsy; diagnostické techniky molekulární; Kidney Transplantation; Humans; Molecular Diagnostic Techniques; biopsie; Graft vs Host Reaction; transplantace ledvin; Financing, Organized; ISGF3 - gama-podjednotka; financování organizované; reakce štěpu proti hostiteli; transplantační tolerance; biologické markery; rejekce štěpu; Transplantation Tolerance; lidé; Graft Rejection; Biomarkers