Small-cell carcinoma of the ovary with breast metastases: a case report - Rečková, Mária; Mego, Michal; Rejleková, Katarína; Syčová-Milá, Zuzana; Obertová, Z; Mardiak, Jozef (Klinická onkologie, 2010)
Východiská: Malobunkový karcinóm (small-cell carcinoma – SCC) je charakteristický vysokým metastatickým potenciálom a možnosťou metastazovať prakticky do akéhokoľvek tkaniva. Malobunkový karcinóm vaječníkov (small-cell carcinoma of the ovary – SCCO) má veľmi zlú prognózu a pacient zvyčajne zomiera do jedného roka od stanovenia diagnózy. Prsníkové metastázy SCCO sú extrémne zriedkavé. Prípad: V práci referujeme 67-ročnú pacientku s SCCO, s iniciálnym metastatickým postihnutím skeletu a bilaterálnymi metastázami do prsníka. Vzhľadom na klinický obraz, vek pacientky, neprítomnosť hyperkalciémie a histologický nález sme stanovili diagnózu SCCO pľúcneho typu. Na podklade neprítomnosti nádoru v pľúcach v čase stanovenia diagnózy sme vylúčili pľúcny SCC. Výsledky: Pacientka bola iniciálne liečená rádioterapiou na kostné lézie s následnou systémovou chemoterapiou (etopozid, karboplatina) a bola dosiahnutá parciálna remisie. Následne bola vykonaná radikálna chirurgickú resekcia. O šesť mesiacov neskôr bola diagnostikovaná progresia v kostiach, v oblasti mäkkých tkanív, vrátane prsníkových metastáz, ako aj nové lézie v oblasti pravej obličky, panve a pľúcach. Bola liečená 2. líniou chemoterapie (topotekan s cisplatinou) avšak s efektom progresie. Vzhľadom na mediastinálnu lymfadenopatiu, spôsobujúcu tracheobronchiálnu kompresiu, sme aplikovali rádioterapiu s dobrým paliatívnym efektom. O deväť mesiacov neskôr sme diagnostikovali mnohopočetné mozgové metastázy, ktoré boli riešené rádioterapiou. Krátko po ožiarení mozgu sa jej stav prudko zhoršil a pacientka zomrela dva roky od stanovenia diagnózy SCCO. Záver: Extrapulmonálny malobunkový karcinóm je rozdielny nádor v porovnaní s malobunkovým pľúcnym karcinómom. Je veľmi zriedkavý, a to je dôvod, prečo je len málo informácií o liečbe tohto ochorenia. V kontraste so skúsenosťami v liečbe malobunkového karcinómu pľúc je prežitie pacientov kratšie.
Keywords: ženské pohlaví; Female; malobuněčný karcinom; Carcinoma, Small Cell; Bone Neoplasms; lidé; Aged; Ovarian Neoplasms; Breast Neoplasms; Humans; nádory prsu; nádory vaječníků; nádory kostí; senioři