Komplikace u pacientů po operaci pro plicní malignitu - Mitáš, Ladislav; Horváth, Teodor; Sobotka, Martin; Garajová, Barbora; Hanke, Ivo; Kala, Zdeněk; Penka, Igor; Ivičič, Jaroslav; Vomela, Jindřich (Rozhledy v chirurgii, 2010)
Cíl: Rozbor příčin a četností komplikací klasických plicních resekcí pro malignitu. Metody: Retrospektivní rozbor dokumentace 189 pacientů (128 mužů, 61 žen) s mediánem věku u mužů 61 let (rozpětí 21–78 let), u žen 64 let (rozpětí 33–80 let), kteří v období (2003–2007) podstoupili otevřený resekční zákrok plic pro malignitu. Data byla statisticky zhodnocena programem Statistica pomocí parametrů odds ratio a ?2 testu. Výsledky: Komplikace byly rozděleny do 5 skupin. První skupinu tvoří 3 komplikace v perioperačním období (1,5 %): dysfunkce endotracheální kanyly, těžká srdeční arytmie, závažné krvácení. Druhá skupina zahrnuje komplikace v období 7 dnů po operaci: prodloužený únik vzduchu (PAL > 7dnů) 7,4 %, bronchopneumonie 6,9 %, lehká forma srdeční arytmie 6,9 %, pooperační delirium 4,2 %, atelektáza 2,6 %, infekce rány 1,1 %, krvácení 1,1 % a chylotorax 0,5 %. Ve třetí skupině jsme shromáždili osoby s následky pneumochirurgické intervence v období od 8. do 30. pooperačního dne: hrudní empyém 2,1 %, dysfonie 2,1 %, omalgie 1,1 %, infekce zažívacího traktu 0,5 % a insuficience sutury bronchu 0,5 %. Ve čtvrté skupině figurují 2 pacienti se závažnými příhodami vedoucími k úmrtí během 30 dnů od operace: ischemický iktus 0,5 % a plicní embolie 0,5 %. Pátá skupina představuje nemocné bez komplikací (60,5 %). Závěr: Hlavními rizikovými faktory pro vznik komplikací v pooperačním průběhu po plicní resekci pro primární či sekundární plicní malignitu v našem souboru jsou CHOPN, kortikoterapie, délka operace nad 3 hodiny, BMI nad 25, levostranná lokalizace nádoru a operační výkon s bronchoplastikou. Pro vznik srdečních arytmií se jeví být rizikovými provedení pneumonektomie a předchozí neoadjuvantní radiochemoterapie.
Keywords: mladý dospělý; Risk Factors; Lung Neoplasms; nádory plic; senioři nad 80 let; Humans; lidé; lidé středního věku; Pneumonectomy; Middle Aged; Aged, 80 and over; Female; Male; Adult; mužské pohlaví; Aged; ženské pohlaví; Postoperative Complications; Young Adult; dospělí; pooperační komplikace; pneumektomie; rizikové faktory; senioři