Cysta choledochu II. typu alebo nadpočetný žlčník? - Fuňáková, Miroslava; Porubský, Ján; Cingel, Vladimír; Trnka, Ján; Horn, František (Rozhledy v chirurgii, 2010)
Cysty žlčových ciest sú problematikou so všeobecne známou, definovanou klasifikáciou a operačným postupom. V počte výskytu prevažuje typ I a IV, kde operačným riešením je resekcia cysty a rekonštrukcia žlčových ciest. Autori v práci robia prehľad súčasných poznatkov a prezentujú kazuistiku 21-mesačného dievčaťa s náhodne diagnostikovanou cystou choledochu. Peroperačným nálezom boli verifikované 2 cystické útvary samostatne ústiace do ductus choledochus. Proximálne uložený útvar mal 3 divertikly a na predoperačných zobrazovacích vyšetreniach imitoval malformáciu žlčových ciest IV. typu. Operačným výkonom bola úplná exstirpácia oboch cystických útvarov. Ide o raritnú variáciu anomálie žlčových ciest.
Keywords: lidé; Female; Gallbladder; žlučník; Infant; kojenec; Choledochal Cyst; cysta choledochu; ženské pohlaví; Humans