Subperiostálna direktná zlomenina lopatky u dieťaťa - Burda, Rastislav; Cibur, Peter; Kitka, Miroslav (Rozhledy v chirurgii, 2010)
Izolované zlomeniny lopatky sú relatívne zriedkavé ochorenia, oveľa častejšie sa vyskytujú s ďalšími asociovanými poraneniami. Izolovaná volárne dislokovaná zlomenina lopatky u dieťaťa s dislokáciou imitujúcou scapular winging je ešte zriedkavejšia. Prezentujeme prípad zlomeniny tela lopatky, ktorú sme riešili konzervatívne, ale vzhľadom na riziko zostatkovej deformity, eventuálne obmedzenia hybnosti ramenného zhybu sme previedli krytú repozíciu zlomeniny.
Keywords: Child; lyžování; Scapula; Fractures, Bone; lopatka; Humans; lidé; fraktury kostí; Skiing; dítě; Male; mužské pohlaví