Úprava hladiny cholesterolu rostlinnými prostředky - Potužák, Miloš (Praktické lékárenství, 2010)
Rostlinné látky ovlivňují zvýšené sérové hladiny cholesterolu různými mechanizmy, omezují vstřebávání cholesterolu a žlučových kyselin ve střevě, inhibují syntézu cholesterolu v játrech, chrání LDL-cholesterol před oxidací a zvyšují obsah HDL-cholesterolu na úkor LDL-cholesterolu.
Keywords: Triticum; Chlorella; čajovník čínský; Vitis; Cyamopsis; Phyllanthus emblica; kukuřice setá; Allium; Ganoderma; Cholesterol; pšenice; šišák bajkalský; ženšen; Saccharomyces; Medicago sativa; Gymnema sylvestre; Hippophae; len; Spirulina; Fabaceae; Terminalia; zázvor lékařský; Zea mays; Perilla frutescens; Oryza; cholesterol; Quillaja; lidé; Zingiber officinale; Pleurotus; Panax; Persea; rýže (rod); Plantago; perila křovitá; Olea; Humans; Sophora; Chondrus; Vaccinium myrtillus; kustovnice; Glycine max; Scutellaria baicalensis; Cynara scolymus; Flax; Camellia sinensis; Lentinula; Trifolium; Lycium