Příspěvek k diferenciální diagnostice chronických břišních bolestí - Dítě, Petr; Kianička, Bohuslav (Vnitřní lékařství, 2010)
Diferenciální diagnostika bolestí břicha je velice obtížnou částí vnitřního lékařství. Znalost možných etiologických příčin, současně s charakteristikou některých dalších příznaků, lokalizace bolesti, její propagace a diagnostiky jsou součástí předloženého sdělení. Přístup k diferenciální diagnostice břišní bolesti musí být vždy komplexní, od cílené anamnézy po fyzikální vyšetření břicha a racionální využití dostupných, především zobrazovacích a endoskopických metod. Jsou proto uvedeny nejčastější etiologické jednotky funkčních a organických postižení jícnu, žaludku, střev a pankreatobiliární oblasti, včetně možných extraabdominálních příčin bolestí břicha. Zdůrazněna je skutečnost, že břišní bolest je fenoménem, který je vždy třeba pečlivě vyšetřit a analyzovat, abychom se vyhnuli závažným pochybením a možným poškozením našich nemocných.
Keywords: Humans; Esophageal Diseases; nemoci jícnu; Diagnosis, Differential; Pancreatic Diseases; bolesti břicha; Abdominal Pain; Peptic Ulcer; diferenciální diagnóza; lidé; nemoci slinivky břišní; peptický vřed