Predikce pooperačních komplikací a optimalizace chirurgické operační techniky - Martínek, Lubomír; Jahoda, Pavel; Guňka, Igor (Časopis lékařů českých, 2010)
Východisko. Potenciální výhody a rizika nových operačních technik se mohou u jednotlivých pacientů projevit rozdílně. Cílem práce bylo na základě spolehlivé predikce pooperačních komplikací ověřit možnost vytvoření modelu pro optimalizaci operační techniky u souboru pacientů operovaných pro karcinom rekta. Materiál a metody. Do studie byli zařazeni pacienti operováni v průběhu pěti let pro karcinom konečníku laparoskopickou nebo otevřenou technikou. Matematické modely predikce pooperačních komplikací jednotlivých operačních technik byly odvozeny od skórovacího systému Physiological and Operative Severity Score for enUmeration of Mortality and morbidity (POSSUM). Spolehlivost predikce pro danou techniku byla otestována a pacienti souboru byli analyzováni s ohledem na „vhodnost“ použité operační techniky. Výsledky. Do studie bylo zařazeno 91 pacientů operovaných otevřenou technikou a 67 pacientů operovaných laparoskopicky s výskytem 45 %, resp. 39 % pooperačních komplikací. Z testovaných proměnných byly pro vznik pooperačních komplikací statisticky významné „kardiální příznaky“ a „závažnost operačního výkonu “ pro otevřené operace, „leukocyty“ a „závažnost operačního výkonu“ pro laparoskopické výkony. Modely predikce postavené na těchto proměnných vykázaly statisticky vysokou spolehlivost. V celém souboru by při ideální volbě operační techniky komplikace teoreticky poklesly o 36 %. Závěr. Spolehlivá predikce pooperačních komplikací může být efektivním nástrojem přizpůsobení chirurgické léčby individuálnímu pacientovi.
Keywords: Rectal Neoplasms; Postoperative Complications; Adenocarcinoma; statistické modely; Digestive System Surgical Procedures; nádory rekta; Humans; lidé; Laparoscopy; Risk Factors; pooperační komplikace; laparoskopie; Models, Statistical; chirurgie trávicího traktu; adenokarcinom; rizikové faktory