Prevence osteoporózy - Jenšovský, Jiří (Interní medicína pro praxi, 2010)
Osteoporóza je onemocnění s významnou složkou genetickou a s řadou možných rizikových situací pro svůj vznik a vývoj v průběhu celého života. Proto také prevence osteoporózy musí začínat již v dětství, pokračovat v dospívání – kdy je třeba dosáhnout maximální možné vrcholové kostní hmoty – a trvat až do konce života. Základem je vždy adekvátní přísun vápníku, vitaminu D a dostatek pohybu. Je třeba monitorovat rizikové faktory – přidružené choroby i rizikové léky. Je třeba dispenzarizovat ohrožené jedince a provádět screening a monitoraci pomocí měření DXA, je třeba registrovat zlomeniny. Ve vyšším věku je potřeba hodnotit a omezovat riziko pádů.
Keywords: Bone Development; vývoj kostí; Osteoporosis, Postmenopausal; Male; absorpční fotometrie; plošný screening; Child; Osteoporosis; dítě; Aged; vápník dietní; mužské pohlaví; senioři; vitamin D; osteoporóza; Calcium, Dietary; postmenopauzální osteoporóza; Mass Screening; lidé; ženské pohlaví; Humans; Vitamin D; Female; Absorptiometry, Photon