Dynamická stabilita kolene ve sportu - Waciakowski, Daniel; Urban, Karel; Barták, Karel; Popper, Eduard; Karpaš, Karel (Ortopedie, 2010)
Účinnou metodou omezení rozvoje předčasných degenerativních změn v oblasti kolene vrcholových sportovců je snížení rizika úrazů. Cílem studie bylo popsat vliv tréninku propriocepce ve sportovní přípravě na vnímání pohybu kolene, a tím snížit riziko poranění. Principem neuromuskulárního tréninku je získat senzomotorickou kontrolu a dosáhnout dobrou funkční stabilitu pro snížení rizika úrazu vazivového aparátu kolene, jehož následky se mohou podílet na rozvoji posttraumatické artrózy. V hodnoceném souboru bylo 21 mužů a věkový průměr činil 32,7 roku (rozmezí 23–35 let). Sportovci prodělali artroskopickou parciální mediální meniskektomii. Neměli poškození vazivového aparátu kolene. Tegnerovo skóre aktivity bylo průměrně 9,4 (rozsah hodnot 8–10). Po dobu dvou měsíců 2–3x týdně zařadili do své tréninkové jednotky nácvik dynamické stability kolene. Vyšetřeni byli na počátku sledování na nestabilní podušce a dále každý měsíc. Výsledek byl porovnáván s jejich subjektivním hodnocením kontroly pohybu kolene v tréninku. V úvodním vyšetření mělo 18 sportovců dynamickou nestabilitu kolene, po 2 měsících cvičení zůstali pouze dva. Subjektivně hodnotilo pozitivní efekt cvičení 19 sportovců. Pouze jeden sportovec nedokončil sledování z důvodu zranění. Naše studie ukázala možnost nácviku propriocepce ve sportovním tréninku jako jednu z metod vedoucí k omezení rizika úrazů vazivového aparátu kolene.
Keywords: kolenní kloub; Humans; Knee Injuries; poranění kolena; propriocepce; sportovní úrazy; Exercise; Athletic Injuries; posturální rovnováha; cvičení; Postural Balance; Proprioception; Knee Joint; lidé