An autopsy case of poisoning with selective serotonin reuptake inhibitor, paroxetine - Takahashi, Motonori; Kinoshita, Hiroshi; Kuse, Azumi; Morichika, Mai; Nishiguchi, Minori; Ouchi, Harumi; Minami, Takako; Matsui, Kiyoshi; Yamamura, Takehiko; Motomura, Hiroyuki; Ohtsu, Nao; Yoshida, Shie; et al. (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2010)
Dvacetiletá žena byla nalezena mrtvá ve svém pokoji. Byla medikamentózně léčena pro depresivní a panické poruchy, a opakovaně se pokoušela o suicidium. V blízkosti těla bylo nalezeno mnoho balení předepsaných léčiv, včetně paroxetinu. Při pitvě byly plíce edematózní. Orgány vykazovaly známky mírné kongesce a změny způsobené rozkladem. Autolýzou způsobená ruptura, označená jako gastromalacie, byla popsána na přední části stěny žaludku v oblasti kardie. Toxikologické vyšetření stanovilo 0,78, 3,20 a 17,63 µg/ml paroxetinu v kardiální, respektive femorální krvi a v moči. Acetaminophen a phenobarbital byly také stanoveny, a to v terapeutické či subletální koncentraci. Autoři vyhodnotili údaje získané post mortem, při čemž vzali v úvahu posmrtnou difuzi léků a došli k závěru, že smrt byla způsobena toxicitou paroxetinu spolu se serotoninovým syndromem.
Keywords: Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Acetaminophen; Young Adult; Selective Serotonin Reuptake Inhibitors; selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu; Autopsy; Paroxetine; mladý dospělý; Benzodiazepines; ženské pohlaví; Forensic Pathology; serotoninový syndrom; paroxetin; pitva; Serotonin Syndrome; paracetamol; benzodiazepiny; Humans; posmrtné změny; Postmortem Changes; soudní patologie; Female; otrava; lidé; nežádoucí účinky léčiv; Poisoning