Komplexní léčba diabetika v ordinaci praktického lékaře - Karen, Igor; Hamouz, Zdeněk (Medicína pro praxi, 2010)
Diabetes mellitus (DM) je v posledních letech narůstajícím celospolečenským problémem jak ve vyspělých, tak i rozvojových státech světa. Může to působit již jako klišé. ČR má v péči o diabetického pacienta co dohánět. Od začátku letošního roku mohou tedy VPL (všeobecný praktický lékař) léčit ve svých praxích nekomplikované diabetiky 2. typu. Dosud za tuto práci nebyli honorováni a navíc toto nebylo zohledněno zdravotními pojišťovnami v rámci regulací. Někdy spíše paradoxně byli penalizováni vyššími náklady na laboratoře a léky. V celkovém efektu to bylo pro praktické lékaře spíše demotivující. Od 1. 1. 2010 se všeobecným praktickým lékařům konečně nabízí možnost léčit nekomplikovaného diabetika. V Evropském kontextu při hodnocení Evropského spotřebitelského indexu týkajícího se kvality péče o diabetiky skončila ČR 23 mezi 28 Evropskými státy (Euro Diabetes Consumer Index (EDCI)). Je to opravdu jen o glykemii ? Není kromě glykemie zapotřebí léčit i hypertenzi a dyslipidemii ? Jak mnoho sníží následná rizika pacientů důsledná léčba těchto rizik ? Jak drahá bude náprava těchto škod, pokud nejsou adekvátně léčeni ? Není léčba hypertenze stejně důležitá jako léčba hypoglykemická ? Stoupá počet diabetiků v populaci, ale počet diabetologických ambulancí nikoliv. Došlo proto po sérii jednání s MZ o prosazení zlepšení dostupnosti a zkvalitnění péče o zejména nově zachycené diabetiky v ordinacích VPL.
Keywords: péče orientovaná na pacienta; primární zdravotní péče; Patient-Centered Care; Diabetes Mellitus, Type 2; algoritmy; Diabetes Complications; Humans; Algorithms; Hypoglycemic Agents; diabetes mellitus 2. typu; Primary Health Care; komplikace diabetu; lidé; hypoglykemika