Specifika ischemické choroby dolních končetin u pacientů s diabetem - Indráková, Jarmila (Medicína pro praxi, 2010)
Ischemickou chorobou dolních končetin (ICHDK) trpí odhadem 20 % nemocných starších 70 let. Ve svých méně pokročilých fázích (stadium I. a II. dle Fontainovy klasifikace) především prediktorem zvýšené kardiovaskulární mortality pro vysokou pravděpodobnost současné ischemické choroby srdce a mozku. Pokročilejší stadia choroby limitují prognosticky nemocného a zásadně ohrožují kvalitu života nejen možnou amputací končetiny. U diabetiků je cca 5× vyšší riziko manifestní ICHDK a pravděpodobnost vzniku gangrény 20násobná oproti pacientům bez cukrovky. Výskyt ICHDK v populaci diabetiků 2. typu činí kolem 30 %. Přibližně 40–60 % netraumatických amputací je provedeno u diabetiků. Syndromem diabetické nohy je postiženo až 6 % pacientů s diabetem. Proto je u léčby ICHDK samozřejmostí dobrá kompenzace diabetu. Důležitá je farmakologická léčba – protidestičkové léky, hypolipidemika a ACEi, vazoaktivní léky. Prostaglandiny jsou rezervovány pro kritickou ischemii končetin. Z nefarmakologických prostředků je nutná intenzivní rehabilitace, dobrá péče o chodida, popřípadě diabetická obuv. Při významných projevech choroby (III. a IV. stadium dle Fontainovy klasifikace) jsou nutné revaskularizační výkony jako perkutánní transluminální angioplastika nebo chirurgické výkony (endarterektomie, bypass).
Keywords: diabetické angiopatie; Diabetic Foot; komplikace diabetu; lidé; Peripheral Vascular Diseases; Ultrasonography, Doppler; ultrasonografie dopplerovská; diabetická noha; Diabetes Complications; Diabetic Angiopathies; onemocnění periferních cév; Secondary Prevention; Humans; sekundární prevence