Timing revaskularizace a amputace - Stryja, Jan (Sestra (Praha), 2009)
Správné načasování revaskularizace a débridementu u pacientů s chronickou kritickou končetinovou ischemií je pro další osud postižené končetiny velmi důležité. Cílem článku je upozornit na význam včasného cévního vyšetření a terapie u pacientů s ischemickou chorobou dolních končetin a definovat stavy, kdy je bezprostřední provedení débridementu nezbytné. Své zkušenosti autoři doplňují prezentací kazuistiky.
Keywords: kazuistiky; amputace; výkony cévní chirurgie; ultrasonografie dopplerovská; Wound Healing; Gangrene; Case Reports; Amputation, Surgical; lidé; Vascular Surgical Procedures; Male; gangréna; hojení ran; chronická nemoc; Ischemia; ischemie; mužské pohlaví; Ultrasonography, Doppler; Chronic Disease; dolní končetina; Lower Extremity; Humans