Současné klinické a patologické proměnné biopsie prostaty, které predikují významné změny grade - Moussa, S; Li, J; Soriano, M; Klein, E. A; Dong, F; Jones, J. Stephen (Urologické listy, 2010)
Cíl: U významného procenta pacientů je na základě vyšetření patologického vzorku odebraného při radikální prostatektomii (RP) karcinom prostaty upgraded (určeno vyšší stadium) nebo downgraded (určeno nižší stadium). Vzhledem k tomu, že Gleasonovo skóre (GS) stanovené ze vzorku biopsie hraje významnou roli při volbě terapie, pokusili jsme se identifikovat klinické a patologické parametry, které umožňují predikovat tyto patologické změny. Materiál a metody: Retrospektivním způsobem jsme hodnotili celkem 1 379 pacientů, kteří podstoupili v naší instituci RP na základě biopsie prostaty v letech 2000-2007. Pacienty jsme na základě součtu GS ze vzorku biopsie rozdělili do dvou skupin: skupina 1 = 286 pacientů s GS/biopsie 6 a skupina 2 = 1 129 pacientů s GS >/= 7. U všech pacientů jsme měli k dispozici kompletní relevantní klinické informace. K identifikaci predikátorů změny patologického grade byla užita multivarietní logistická analýza. Výsledky: Výsledné patologické GS po prostatektomii bylo upgraded u 430 pacientů (30,8 %), downgraded u 210 (15 %) pacientů a zůstalo beze změny u 757 (54,2 %) pacientů. V první skupině (GS 6) bylo 134 pacientů (50 %) po operaci upgraded na GS >/= 7. V druhé skupině (GS >/= 7) bylo GS upgraded u 296 pacientů (26,2 %), downgraded u 210 pacientů (18,6 %) a zůstalo beze změny u 623 pacientů (55,2 %). Faktory predikující upgrade patologického GS zahrnovaly: vyšší hladinu PSA (p = 0,004), počet pozitivních vzorků (p < 0,001), procento zasažení vzorku karcinomem (p = 0,002) a maximální procentuální zasažení vzorku karcinomem (p = 0,012). Uprading predikovala rovněž přítomnost perineurální invaze (p = 0,043), absence zánětu (p < 0,0001) a absence HGPIN (p = 0,0199). Naopak downgrading predikovala prostata o větší velikosti (p = 0,0041) a malé maximální procentuální zasažení vzorku karcinomem (p =0,0014). Závěr: Muži s vyšší hladinou PSA, perineurální invazí a karcinomem o vyšším objemu jsou častěji upgraded, zatímco muži s velkou prostatou o malém objemu karcinomu jsou častěji downgraded. Tato zjištění mají významný dopad pro pacienty s karcinomem prostaty, u nichž je léčba indikována bez znalosti skutečného Gleasonova skóre (stanoveného ze vzorku RP).
Keywords: Prostatic Neoplasms; biopsie; nádory prostaty; Biopsy; retrospektivní studie; Neoplasm Staging; staging nádorů; Humans; mužské pohlaví; Male; lidé; Retrospective Studies