Komorbidita migrény a epilepsie - Grünermelová, Markéta (Praktický lékař, 2010)
Migréna a epilepsie jsou chronická záchvatovitá onemocnění, jejichž ataky jsou výsledkem mozkové hyperexcitability. Mají obdobnou klasifikaci, některé projevy, existuje více typů jak migrény, tak epilepsie, u některých z nich je prokázán genetický podklad. Jejich komorbidita je velmi častá. V poslední době stoupá význam antiepileptik v profylaxi migrény. Jejich účinek je prokázán v řadě klinických studií. Antiepileptika snižují hyperexcitabilitu mozkové kůry inhibicí glutamátu, potenciací GABA a blokováním iontových kanálů ( Na, Ca).
Keywords: Anticonvulsants; Epilepsy; Migraine Disorders; epilepsie; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; komorbidita; lidé; Comorbidity; migréna; antikonvulziva