Progesteron a jeho neuroaktivní metabolity v mechanismu porodu - Klimková, Michaela; Pařízek, Antonín; Velíková, Marta; Hill, Martin; Pašková, Andrea; Žižka, Zdeněk; Kantcheva, Radmila; Kalousová, Marta; Koucký, Michal; Moravská, Alexandra; Hájek, Zdeněk; Stárka, Luboš (Česká gynekologie, 2010)
Cíl studie: Přehledový článek o roli neuroaktivních a neuroprotektivních steroidů v lidském těhotenství. Typ studie: Přehledový článek. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice, Praha. Závěr: Porod je multifaktoriální proces. Bylo zkoumáno již mnoho mechanismů iniciace porodu. Hladina estrogenů vzrůstá ke konci těhotenství, což pravděpodobně způsobuje zvýšená aktivita fetálních nadledvin. Tato zóna je stimulována postupným zvyšováním produkce placentárního kortikoliberinu, což způsobuje nadměrnou produkci konjugovaného 3ß-hydroxy-5-en-steroidů, které jsou transportovány cirkulací do placenty a následně metabolizovány na aktivní hormony. Některé metabolity progesteronu pravděpodobně působí v těhotenství udržováním modulace ligandů iontových kanálů v CNS a periferii. Otázkou v této studii bylo, jestli katabolismus těhotenství udržujících metabolitů progesteronu urychluje podobně jako estrogeny.
Keywords: Estrogens; progesteron; Female; těhotenství; Animals; Pregnancy; Humans; ženské pohlaví; Corticotropin-Releasing Hormone; Labor, Obstetric; hormon uvolňující kortikotropin; lidé; Progesterone; zvířata; porodní děj; estrogeny