Prevence časné formy onemocnění novorozenců streptokoky skupiny B: neonatální outcome po zavedení doporučeného postupu - Šimetka, Ondřej; Pětroš, Michal; Podešvová, Hana (Česká gynekologie, 2010)
Cíl studie: Vyhodnotit efektivitu zavedení doporučeného postupu pro profylaxi časné formy onemocnění novorozenců streptokoky skupiny B (EOGBS), počet vyšetřených žen a incidenci GBS kolonizace. Typ studie: Retrospektivní kohortová studie. Název a sídlo pracoviště: Porodnicko-gynekologická klinika, Fakultní nemocnice Ostrava. ?Oddělení neonatologie, Fakultní nemocnice Ostrava. Předmět a metodika studie: Porovnali jsme 8484 po sobě jdoucích termínových těhotenství na našem pracovišti, roky 1999-2001 před zavedením doporučeného postupu a roky 2003-2005 po jeho zavedení. Výsledky: Ve skupině z let 1999-2001 bylo 12/3581 (3,35 š) novorozenců s EOGBS infekcí, z nichž mělo 7/3581 (1,96 š) invazivní onemocnění. Ve skupině z let 2003-2005 bylo 14/4903 (2,86 š) novorozenců s EOGBS infekcí (p=68,33 %), z nichž mělo 6/4903 (1,22 š) novorozenců invazivní onemocnění (p=39,52 %). Počet vyšetřených žen se postupně zvyšoval ze 40 % (2003) na 65 % (2004) a 69 % (2005). GBS kolonizace byla u 577 z celkového počtu 3019 (19 %) vyšetřených žen. Závěr: Po zavedení screeningu došlo k poklesu EOGBS infekcí o 15 %. Počet vyšetřených vzrostl za tříleté období o 29 %. GBS kolonizace těhotných žen je 19 %.
Keywords: těhotenství; novorozenec; Humans; lidé; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Czech Republic; Practice Guidelines as Topic; Streptococcal Infections; Pregnancy Complications, Infectious; Female; Infant, Newborn; Neonatal Screening; infekční komplikace v těhotenství; vertikální přenos infekce; streptokokové infekce; ženské pohlaví; Infectious Disease Transmission, Vertical; Česká republika; novorozenecký screening; Pregnancy; Streptococcus agalactiae