Změna bakteriálního spektra na ranných plochách u těžce popálených pacientů - Lipový, Břetislav; Říhová, Hana; Hanslianová, Markéta; Burgetová, Dagmar; Kaloudová, Yvona; Suchánek, Ivan; Brychta, Pavel (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2010)
Cíl studie: Stanovit časovou osu nárůstu gramnegativních kmenů bakterií na popálených plochách v průběhu hospitalizace. Typ studie: Retrospektivní Materiál a metodika: Do studie bylo zahrnuto 85 pacientů hospitalizovaných na Klinice popálenin a rekonstrukční chirurgie v letech 2006-2008. Základní předpoklady pro zařazení do studie byly: popálení na více než 15 % TBSA [total body surface area], délka hospitalizace minimálně 1 měsíc, věk nad 18 let. U pacientů byl odebírán materiál na mikrobiologické vyšetření 2., 6., 10., 14. a 20. den po přijetí. Výsledky: Celkem bylo u skupiny pacientů izolováno 777 bakteriálních kmenů, z toho 64,6 % spadalo do grampozitivního spektra a 35,4 % do spektra gramnegativních kmenů. Nejčastěji izolovanými grampozitivními patogeny jsou Staphylococcus koagulasa negativní [izolováno 260 kmenů], Bacillus sp. [113 kmenů], v gramnegativním spektru Pseudomonas aeruginosa [81 kmenů], Escherichia coli [63 kmenů] a komplex Acinetobacter calcoaceticus – baumannii [57 kmenů]. Závěr: Ve studii se nám podařilo získat data, která potvrzují teoretický předpoklad o nárůstu počtu gramnegativních kmenů na popálených plochách v průběhu hospitalizace. Ovšem ani 20. den po přijetí k hospitalizaci nejsou tyto kmeny dominantní.
Keywords: Humans; popálení; Burns; Wound Healing; infekce v ráně; hojení ran; Gram-Negative Bacteria; Wound Infection; gramnegativní bakterie; lidé