Štúdium lokálnych anestetík / časť 191, Optimalizácia zloženia hydrogélov z hľadiska tokových vlastností pre trimekaín a terbinafín - Herdová, Petra; Vitková, Zuzana; Čižmárik, Jozef (Česká a slovenská farmacie, 2010)
Predmetom štúdia je formulácia lokálneho anestetika – trimekaín a antimykotika – terbinafín do hydrogélov s optimálnymi tokovými vlastnosťami. Ako gélotvorné látky boli vybrané deriváty celulózy: hydroxyetylcelulóza a hydroxypropylcelulóza. Hodnotili sa vzorky pripravené v rôznych kombináciach a koncentráciach tak, aby bola viskozita hydrogélu čo najvhodnejšia s ohľadom na použitie. Na základe hodnotenia reologických vlastností sa ako vhodný gélotvorný základ pre lokálne anestetikum trimekaín osvedčila kombinácia 1% trimekaín a 2% hydroxyetylcelulóza, pre antimykotikum terbinafín to bola kombinácia 1% terbinafín a 3% hydroxypropylcelulóza.
Keywords: trypanocidální látky; naftaleny; trimekain; anestetika lokální; vztahy mezi strukturou a aktivitou; financování organizované; viskozita; Structure-Activity Relationship; Financing, Organized; Naphthalenes; Hydrogels; Trypanocidal Agents; Anesthetics, Local; Viscosity; hydrogely; Trimecaine