Význam rotavirových infekcí v současnosti, možnosti očkování - Pazdiora, Petr; Táborská, Jana (Postgraduální medicína, 2010)
V článku jsou shrnuty základní virologické, epidemiologické a klinické charakteristiky rotavirů, resp. rotavirových infekcí. K přenosu nákazy dochází vesměs fekálněorální cestou, možnosti nespecifické prevence jsou omezené. Ke klasickému klinickému obrazu rotavirové gastroenteritidy patří horečka 38–40 °C po 2–4 dny, opakované zvracení, vodnaté stolice bez příměsi po dobu 4–5 dnů a nechutenství. Výrazné meteoristické břicho může působit dojmem náhlé příhody břišní. Ke klinicky nejdůležitějším komplikacím patří dehydratace, křeče či sekundární malabsorpce, výjimečně meningoencefalitida. Riziko hospitalizace s rotavirovou nákazou pro děti z okresu Plzeň-město bylo v roce 2008 propočteno pro děti do 3 let na 1784/100 000, u salmonelóz bylo toto riziko přibližně 8krát nižší. V některých evropských zemích již byla s ohledem na zkvalitnění života dětí zavedena plošná vakcinace proti rotavirovým nákazám (např. Rakousko, Belgie, Lucembursko, Finsko). I po krátkém odstupu od zavedení vakcinace je dokumentován pokles celkové nemocnosti na průjmová onemocnění i výrazný pokles hospitalizace s těmito nemocemi. V České republice se zatím počítá se zařazením do očkovacího kalendáře jen obecně, výhledově; v rámci nadstandardního očkování se proočkovanost nově narozených dětí pohybuje kolem 0,7 %. Podle údajů ze srpna 2008 alespoň 1 dítě očkovalo pouze cca 5 % z více než 1600 oslovených praktických lékařů pro děti a dorost.
Keywords: gastroenteritida; financování organizované; Rotavirus Vaccines; Financing, Organized; Child; lidé; Gastroenteritis; vakcína proti rotavirům; Rotavirus Infections; dítě; rotavirové infekce; Humans