Onemocnění popliteální tepny - Procházka, Pavel; Chochola, Miroslav; Linhart, Aleš (Postgraduální medicína, 2010)
Choroby arteria poplitea můžeme rozdělit na aterosklerotické a neaterosklerotické, mezi které náleží embolie, aneuryzma, entrapment syndrom, cystická degenerace adventicie, útlak z vnějšku, trauma. Z diagnostických metod se při onemocněních arteria poplitea uplatňuje sonografie, CT angiografie, magnetická rezonance a konvenční angiografie. Léčba je jednak konzervativní, chirurgická, ve specifických případech intervenční, velmi často však kombinovaná.
Keywords: Peripheral Vascular Diseases; onemocnění periferních cév; Popliteal Artery; Embolism; Aneurysm; Cysts; embolie; tunica intima; Tunica Intima; arteria poplitea; cysty; ateroskleróza; Humans; aneurysma; Arterial Occlusive Diseases; arteriální okluzní nemoci; lidé; Atherosclerosis