Ultrazvukový screening předčasného porodu - Vlk, Radovan (Postgraduální medicína, 2010)
V posledním desetiletí se transvaginální ultrazvukové vyšetření děložního hrdla stalo důležitou klinickou součástí prenatální péče. Měření délky děložního hrdla ve 22.–24. týdnu gravidity je metodou použitelnou ve stanovení rizika následného předčasného porodu. U asymptomatických žen s nízkým rizikem předčasného porodu vykazuje měření délky děložního hrdla i stanovení hladiny fetálního fibronektinu, ať již samostatně či v kombinaci, nízkou senzitivitu testování. U rizikových žen se zatíženou porodnickou anamnézou je délka hrdla méně než 25 mm považována za rizikovou z hlediska opakování předčasného porodu. U pacientek se symptomy předčasného porodu se zdá být měření délky děložního hrdla i stanovení hladiny fibronektinu efektivní v detekci předčasného porodu do 7 dnů od testování.
Keywords: Fetal Monitoring; financování organizované; Predictive Value of Tests; prediktivní hodnota testů; Financing, Organized; Obstetric Labor, Premature; Female; Pregnancy; monitorování plodu; těhotenství; předčasná porodní činnost; Cervical Length Measurement; Fibronectins; fibronektiny; měření délky hrdla děložního; ženské pohlaví