Profylaktické použití mimotělní podpory oběhu s membránovým oxygenátorem u rizikové perkutánní koronární intervence - Kruger, Andreas; Ošťádal, Petr; Kmoníček, Petr; Doubek, David; Marounek, J; Horáková, Svatava; Škabradová, Marcela; Neužil, Petr; Táborský, Miloš (Cor et Vasa (Brno), 2010)
Profylaktické použití mechanické podpory oběhu u rizikové perkutánní koronární intervence (PCI) je jednou z metod ke snížení rizika periprocedurálních komplikací u nemocných s kritickým koronárním nálezem a současnou závažnou dysfunkcí levé komory, přidruženou chlopenní vadou, hemodynamickou či elektrickou nestabilitou a závažnou nekardiální komorbiditou. V současnosti nejčastěji používané podpory však neumožňují nahradit úplnou zástavu krevního oběhu nebo vyžadují komplikované zavedení. Alternativou k dnes běžně používaným metodám je použití mimotělního oběhu s vřazeným membránovým oxygenátorem (ECMO), který umožňuje v případě nutnosti i kompletní náhradu krevního oběhu pacienta. Do srpna 2009 jsme tento systém na našem pracovišti použili celkem u 12 pacientů, z toho u pěti nemocných jako podporu vysoce rizikové PCI; rádi bychom shrnuli první zkušenosti se třemi systémy od různých výrobců, jejich výhody, možnosti a limity. Použití mimotělní podpory oběhu je v podmínkách kardiologického oddělení kardiocentra technicky i organizačně zvládnutelné a zdá se být nadějnou metodou k překlenutí i těch nejzávažnějších komplikací během rizikové perkutánní koronární intervence. Zavedení této techniky navíc otevřelo i další možnosti využití, např. u standardními prostředky nezvratitelného kardiogenního šoku.
Keywords: Shock, Cardiogenic; Extracorporeal Membrane Oxygenation; balónková koronární angioplastika; Assisted Circulation; Cardiac Care Facilities; asistovaná cirkulace; mimotělní oběh; Angioplasty, Balloon, Coronary; Extracorporeal Circulation; Humans; lidé; kardiogenní šok; Outcome and Process Assessment, Health Care; mimotělní membránová oxygenace; kardiocentra; nemoci srdce; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Heart Diseases