Essenský koncept operační péče o pacienty s akutní aortální disekcí - Benedík, Jaroslav; Tsagakis, Konstantinos; Kamer, Markus; Piotrowski, Adam Jarowit; Massoudy, Parwis; Osswald, Brigitte; Tossios, Paschalis; Thielmann, Mathias; Egebrecht, Holger; Konorza, Thomas; Erbel, Raimund; Jkob, Hainz (Cor et Vasa (Brno), 2010)
Cíl práce: Představit koncept péče o pacienty s akutní disekcí typu A na Kardiochirurgické klinice Univerzitní nemocnice v Essenu. Metodika: Koncept je postaven na čtyřech základních principech: minimalizaci času od stanovení diagnózy do vlastní operace, optimální volbě arteriální kanylace na základě předoperačního vyšetření přímo na operačním stole hybridního sálu, odstranění těžké viscerální malperfuze předoperační fenestrací či stentingem v oblasti břišní aorty a využití perioperační angioskopie pro vyšetření aortálního oblouku a descendentní aorty pro stanovení nutného rozsahu vlastní operace. Výsledky: Od ledna 2004 do prosince 2008 bylo v Essenu operováno celkem 71 pacientů s akutní aortální disekcí průměrného věku 61 ± 13 let. V souboru převládali muži 44 (62 %) a pacienti s disekcí DeBakey typu I (59 %). Třicet šest hemodynamicky stabilních pacientů podstoupilo předoperační angiografii (51 %), u zbylých (pacienti v kardiogenním šoku či těžce nestabilní) byl proveden emergentní výkon bez předchozí angiografie. Sedm pacientů (10 %) podstoupilo před operací endovaskulární intervenční výkon (fenestraci či stenting). Během hypotermické cirkulační zástavy byla provedena perioperační angioskopie, na jejímž základě byl indikován rozsah operačního výkonu v oblasti oblouku a descendentní aorty. U všech pacientů byl proveden výkon na ascendentní aortě, u 67 na aortálním oblouku a u 30 na descendentní aortě. Za hospitalizace zemřelo celkem devět pacientů (13 %) a u sedmi pacientů (10 %) došlo v pooperačním období ke vzniku CMP, pět (7 %) bylo revidováno pro krvácení. Závěry: Essenský algoritmus péče o pacienty s akutní disekcí typu A zkracuje významně dobu od stanovení diagnózy do provedení operace, minimalizuje riziko dlouhodobé peroperační malperfuze a stanovuje jasná pravidla pro racionální užití kombinované protézy či provedení extenzivního výkonu v oblasti aortálního oblouku.
Keywords: aortální aneurysma; Statistics as Topic; Germany; Aortic Dissection; kardiovaskulární chirurgické výkony; statistika jako téma; angioskopie; Cardiovascular Surgical Procedures; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; Německo; disekce aorty; peroperační monitorování; Angioscopy; arteria axillaris; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Stents; Practice Guidelines as Topic; diagnostické techniky kardiovaskulární; Axillary Artery; Monitoring, Intraoperative; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Aortic Aneurysm; stenty; Humans