Akutní uzávěr splanchnického řečiště po kardiochirurgických výkonech - Varga, Martin; Matia, Ivan; Kučera, Miloš; Sixta, Bedřich; Kočík, Matěj; Oliverius, Martin; Pirk, Jan; Adamec, Miloš (Cor et Vasa (Brno), 2010)
Cíl: Retrospektivně zhodnotit incidenci, vybrané rizikové faktory, klinické, zobrazovací a laboratorní známky postižení viscerálních tepen u pacientů po kardiochirurgických výkonech s nutností chirurgické intervence operovaných v IKEM. Materiál a metody: V období od 1. 1. 2003 do 31. 4. 2009 bylo na Klinice kardiovaskulární chirurgie IKEM provedeno 7 971 operací srdce. U 26 pacientů se rozvinula do 30 dnů od operace srdce náhlá příhoda břišní s nutností následné chirurgické revize. Akutní uzávěr splanchnického řečiště s rozvojem střevní ischemie byl příčinou náhlé příhody břišní v devíti případech (35 %). Výsledky: Klinické známky ischemie u pacientů po kardiochirurgických výkonech nebyly nijak dramatické. Hypotenze, oběhová pod pora katecholaminy, bolest a distenze břicha byly přítomny u 80 % pacientů. V laboratorním nálezu zase dominovala elevace CRP (medián 200 mg/l) a leukocytů (medián 17,5 × 109/l). Zobrazovací metody měly při diagnostice střevní ischemie nízkou specifi citu a senzitivitu. Pooperačně zemřelo šest pacientů (66 %). Závěr: Akutní uzávěr splanchnického řečiště po kardiochirurgickém výkonu je vzácná diagnóza, která je ale zatížena vysokou morbiditou a mortalitou. Zobrazovací metody a laboratorní hodnoty mají nízkou senzitivitu a specifi citu a nevedou k časné diagnóze. Opakované posouzení klinického stavu a jeho vývoj
Keywords: retrospektivní studie; Humans; Arteries; Evidence-Based Medicine; Cardiac Surgical Procedures; Splanchnic Circulation; Comorbidity; mezenteriální cévní okluze; Sensitivity and Specificity; kardiochirurgické výkony; komorbidita; Risk Factors; Diagnostic Imaging; Ischemia; Statistics as Topic; Mesenteric Vascular Occlusion; rizikové faktory; Postoperative Complications; medicína založená na důkazech; pooperační komplikace; statistika jako téma; splanchnický oběh; senzitivita a specificita; lidé; arterie; Retrospective Studies; diagnostické zobrazování; ischemie