Pohled cévního chirurga na roboticky asistované operace - Štádler, Petr; Dvořáček, Libor; Vitásek, Petr; Matouš, Pavel (Endoskopie, 2010)
Účel studie: Autoři se na základě svých zkušeností zamýšlejí nad současnými možnostmi roboticky asistované cévní chirurgie. Použité metody: Robotický tým cévních chirurgů navrhnul operační postupy pro jednotlivé typy cévních rekonstrukcí. Lékařům se podařilo nalézt nejen nejvhodnější rozmístění portů tak, aby bylo možno pohodlně použít robotický systém v cévní chirurgii, ale i zmodifikovali transperitoneální přístup, který je dnes používán. Výsledky: V uváděném souboru není mortalita a ve čtyřech případech (2,7 %) byla nutná konverze na klasickou operaci. Čtyři pacienti (2,7 %) prodělali pooperační komplikaci. Jednou (0,7 %) nastala během operace technická porucha robotického zařízení a jedenkrát (0,7 %) muselo být od operace ustoupeno pro inoperabilní nález na aortě. Závěr: Z praktického hlediska je největším přínosem robotiky rychlost zhotovení cévní anastomózy. V současné době jsou časové intervaly v cévní robotice nejen srovnatelné s klasickou cévní chirurgií, ale robotická chirurgie navíc nabízí všechny výhody miniinvazivní chirurgie.
Keywords: Robotics; Vascular Surgical Procedures; Humans; laparoskopie; lidé; anastomóza chirurgická; Laparoscopy; Anastomosis, Surgical; Treatment Outcome; výkony cévní chirurgie; výsledek terapie; robotika