"State of art" robotické chirurgie - Veverková, Lenka; Čapov, Ivan; Vlček, Petr; Doležel, Jan (Endoskopie, 2010)
V předloženém článku je zpracovaná historie a detailní technický popis robotického systému da Vinci. Popsány jsou výhody i nevýhody robotických operací. Je podán přehled o indikacích a počtu robotických operacích v ČR od první operace v roce 2005 až dosud. Celkem bylo provedeno 3 086 robotických operací od 1. 10. 2005 do 19. 3. 1010 v celé České republice. Autoři popisují i osobní zkušenosti z čtyřleté praxe dobře fungujícího Centra robotické chirurgie.
Keywords: chirurgická centra; Robotics; chirurgie operační; Humans; lidé; Surgicenters; Surgical Procedures, Operative; robotika