Přínos vyšetření sérových hladin volných lehkých řetězců pro subklasifikaci nesekretorické formy mnohočetného myelomu - Pika, Tomáš; Minařík, Jiří; Lochman, Pavel; Bačovský, Jaroslav; Ščudla, Vlastimil (Klinická biochemie a metabolismus, 2010)
Cíl studie: Vzácnou variantou mnohočetného myelomu je nesekretorická forma (NSMM), charakterizovaná absencí detekovatelné M-komponenty v séru a/nebo v moči a s tím související obtížné stanovení diagnózy a posléze i sledování průběhu onemocnění. Cílem práce bylo zhodnocení přínosu stanovení sérových hladin volných lehkých řetězců ve skupině nemocných s NSMM. Název a sídlo pracoviště: III. interní klinika, Fakultní nemocnice Olomouc. Materiál a metody: Vyšetřený soubor tvořilo 6 nemocných splňující konvenční kritéria NSMM, sérové hladiny volných lehkých řetězců (VLŘ) byly stanovovány systémem FreeliteTM. Výsledky: Patologické sérové hladiny volných lehkých řetězců κ nebo λ a jejich vzájemného poměru – indexu κ/λ byly detekovány u 4 nemocných, a to v kvantitě umožňující pravidelné sledování průběhu onemocnění pomocí systému FreeliteTM, zatímco u 1 nemocného byly sérové hladiny VLŘ v mezích normy a v 1 případě s poklesem obou VLŘ pod normální mez. Závěr: Stanovení sérových hladin volných lehkých řetězců umožňuje u části nemocných s NSMM detekovat sekreci lehkých řetězců, což vede k reklasifikaci nemocných s NSMM na formu sekretorickou a stává se nenahraditelným vyšetřením pro sledování vývoje onemocnění.
Keywords: Clinical Laboratory Techniques; lehké řetězce imunoglobulinů; mezinárodní klasifikace nemocí; Myeloma Proteins; statistika jako téma; nádorové biomarkery; Multiple Myeloma; myelomové proteiny; imunoglobuliny - lambda-řetězce; klinické laboratorní techniky; lidé; International Classification of Diseases; Humans; Financing, Organized; imunoglobuliny - kappa-řetězce; mnohočetný myelom; Immunoglobulin kappa-Chains; financování organizované; Statistics as Topic; Biomarkers, Tumor; Immunoglobulin Light Chains; Immunoglobulin lambda-Chains