Je možný light chain escape bez předchozí hematologické terapie? - Dvořáková, Jana Rosie; Bolková, M; Valentová, Kateřina; Hanzal, Vladimír; Haber, Jan; Hachová, Luběna (Klinická biochemie a metabolismus, 2010)
Jako light chain escape fenomén (LCE) je označována změna biologického chování nádoru u pacientů s mnohočetným myelomem (MM). Při diagnóze jsou v séru přítomny kompletní monoklonální imunoglobulin (mIg) a monoklonální volné lehké řetězce (mFLC), při relapsu nebo progresi onemocnění dochází k prudkému vzestupu koncentrace pouze mFLC, obvykle při stabilní nebo klesající koncentraci mIg, společně s těžkým orgánovým postižením. Pro časnou diagnostiku LCE u nemocných s MM je doporučováno sériové vyšetřování FLC. LCE byl popsán v literatuře zatím pouze u pacientů po hematologické terapii. V tomto sdělení prezentujeme kazuistiku pacienta vstupně hodnoceného hematologem jako doutnající myelom, bez nutnosti hematologické terapie. Domníváme se, že vývoj nálezu odpovídal kritériím LCE.
Keywords: Biological Therapy; nádorové biomarkery; Biomarkers, Tumor; Humans; biologická terapie; lehké řetězce imunoglobulinů; lidé středního věku; Middle Aged; Myeloma Proteins; Clinical Laboratory Techniques; klinické laboratorní techniky; farmakoterapie; Immunoglobulin Light Chains; Multiple Myeloma; mužské pohlaví; Disease Progression; Statistics as Topic; statistika jako téma; Drug Therapy; lidé; myelomové proteiny; Male; progrese nemoci; mnohočetný myelom