Výsledky operací katarakty s implantací Acrysof ReSTOR SN6AD3 - Marešová, Klára; Mlčák, Petr; Vláčil, Ondřej (Česká a slovenská oftalmologie, 2010)
Úvod: Acrysof ReSTOR je multifokální difrakční umělá nitrooční čočka, která se implantuje na závěr operace katarakty, eventuálně refrakční výměny čočky do čočkového pouzdra. Metody: do prospektivní studie bylo zařazeno 21 pacientů, kteří byli naplánováni k extrakci katarakty a implantaci Acrysof ReSTOR SN6AD3. Předoperačně i pooperačně jsme se zaměřili na centrální zrakovou ostrost (CZO) do blízka a do dálky a na kontrastní citlivost. Pooperačně jsme vyhodnotili dotazník spokojenosti jednotlivých pacientů, který zahrnoval celkově 13 otázek, na které pacienti odpovídali čísly odpovídajícími míře spokojenosti. Výsledky: předoperační průměrná nekorigovaná CZO do dálky byla 0,3 ± 0,19, předoperační průměrná nekorigovaná CZO do blízka byla 11,9 ± 2,2. Předoperační průměrná kontrastní citlivost byla 25,6 ± 10,3. Pooperační průměrná nekorigovaná CZO do dálky byla 0,9 ± 0,3, pooperační průměrná nekorigovaná CZO do blízka byla 1,8 ± 1,1. Pooperační průměrná kontrastní citlivost byla 33,3 ± 1,8. Zhodnocení dotazníků spokojenosti ukázalo, že 19 pacientů (95 %) nikdy nenosí brýle, 17 pacientů (80 %) je plně spokojeno se čtením velmi malých písmen a stejný počet je plně spokojen s viděním do dálky. Kruhy kolem bodových světel uvedlo 12 pacientů (60 %). Problémy s kontrastem zaznamenali 3 pacienti (15 %). Všichni pacienti by podstoupili implantaci stejné nitrooční čočky a doporučili by totéž příteli. Závěr: Nekorigovaná CZO jak do dálky i blízka byla lepší po operaci než před operací (p < 0,0001). Kontrastní senzitivita se po operaci také zlepšila (p = 0,0001). Osobní dotazník ukázal spokojenost pacientů po operaci.
Keywords: implantace nitrooční čočky; Cataract; Lenses, Intraocular; nitrooční čočky; lidé středního věku; Female; citlivost na kontrast; mužské pohlaví; Cataract Extraction; Visual Acuity; extrakce katarakty; katarakta; lidé; Contrast Sensitivity; zraková ostrost; Middle Aged; ženské pohlaví; Humans; Male; Lens Implantation, Intraocular