Dopady regulačních poplatků na domácnosti : regulační poplatky jako nový výdaj na zdraví pro české domácnosti - Kočiš Krůtilová, Veronika (Zdravotnictví v České republice, 2010)
V roce 2008 byly v českém zdravotnictví zavedeny regulační poplatky. V souvislosti s tímto opatřením se neustále diskutuje, zda jejich implementace neúměrně nezatěžuje rozpočty domácností a omezuje přístup pacientů ke zdravotní péči. Tento příspěvek se proto zaměřuje na dopady regulačních poplatků na rozpočty domácností a prozkoumání změny struktury ve výdajích domácností na zdraví. Pro analýzu dopadu na rozpočty domácností je použita metodologie Světové zdravotnické organizace a jsou použita data ze statistiky rodinných účtů v letech 2007 a 2008, které bezúplatně zveřejňuje Český statistický úřad. V příspěvku je sledováno 5 základních typů domácností (domácnosti zaměstnanců bez dětí, s dětmi, domácnosti s nezaměstnanou osobou v čele, domácnosti osob samostatně výdělečně činných a důchodců). Výsledky ukazují, že domácnosti důchodců čelily největšímu zvýšení výdajů na zdraví, a taktéž měly nejvyšší zdravotní výdaje v roce 2008. Významným výdajům na zdraví rovněž čelily domácnosti nezaměstnaných. Nejmenší nárůst výdajů byl pozorován u domácností s dětmi, tyto domácnosti platily nejmenší regulační poplatky v roce 2008. Co se týče změn ve struktuře výdajů na zdraví, u většiny sledovaných domácností došlo k poklesu výdajů na volně prodejná léčiva, což lze vysvětlit jako kompenzaci zavedení regulačních poplatků a růstu cen léků a doplatků na léky. Obecně lze říci, že poklesly výdaje na nadstandardní zdravotní služby.
Keywords: Socioeconomic Factors; poplatky v zubním lékařství; Fees, Dental; poplatky lékařské; Hospital Charges; Fees and Charges; zdravotní péče - kvalita, dosažitelnost a hodnocení; důchod; Health Care Quality, Access, and Evaluation; statistika jako téma; socioekonomické faktory; nemocniční poplatky; poplatky a výdaje; nezaměstnanost; lidé; Humans; poplatky farmaceutické; Retirement; Family Health; Fees, Medical; Fees, Pharmaceutical; Statistics as Topic; zdraví rodiny; Unemployment