Laktózová intolerance - Frühauf, Pavel (Československá pediatrie, 2010)
Laktózová intolerance je poměrně časté onemocnění, které se velmi vzácně manifestuje jako vrozená forma ihned po narození. Daleko častěji se projevuje jako tzv. adultní typ, kdy po odstavení klesá laktázová aktivita ve střevě spontánně. V evropských podmínkách postihuje přibližně 10–15 % populace. Laktózová intolerance se může manifestovat i jako sekundární postižení doprovázející jiná onemocnění tenkého střeva (těžší gastroenteritida, celiakie, stavy po resekčních výkonech na střevě atd.). Terapeutickým řešením je snížení až eliminace mléčného cukru ze stravy.
Keywords: rizikové faktory; Intestine, Small; laktózový toleranční test; Risk Factors; komorbidita; lidé; Lactose Intolerance; Lactose; Comorbidity; laktosa; Milk Hypersensitivity; mléčné výrobky; alergie na mléko; Lactose Tolerance Test; Dairy Products; nesnášenlivost laktózy; tenké střevo; Humans