Následky úrazů dočasných zubů - Jaklová, Helena (Česká stomatologie a Praktické zubní lékařství, 2010)
Úrazy zubů postihují děti nejčastěji v raném věku. Epidemiologické studie vykazují asi 30% frekvenci úrazů dočasné dentice. Úzký vztah mezi kořeny dočasných zubů a zárodky stálých zubů způsobuje, že je úraz snadno přenášen na stálý zub a vede k vývojovým změnám ve stálé dentici. Prevalence následků na stálých nástupcích po úraze jejich předchůdců bývá mezi 12 - 74 %.
Keywords: úrazy zubů; zubní zárodek; Tooth Germ; lidé; prospektivní studie; Tooth, Deciduous; Tooth Injuries; Prospective Studies; zuby mléčné; Humans