Kožné nežiaduce účinky inhibítorov receptora epidermálneho rastového faktora v onkologickej terapii - Kuklová, M; Urbanček, Slavomír; Šimaljaková, Mária (Československá dermatologie, 2010)
V poslednom desaťročí sa v klinickej praxi začali uplatňovať nové protinádorové preparáty označované pre svoj špecifický účinok termínom „cielená“ liečba. Prostriedkami cielenej terapie sú monoklonálne protilátky, inhibítory tyrozínkináz, inhibítory proteazómov a angiogenézy. Napriek ich nespornému medicínskemu prínosu sa s využitím tejto terapie spája množstvo nežiadúcich účinkov, pričom medzi najčastejšie radíme nežiaduce účinky na kožu. Tieto prejavy sú veľmi často pozorované pri terapii látkami inhibujúcimi aktivitu epidermálneho rastového faktora a jeho receptora.
Keywords: alopecie; Alopecia; protinádorové látky; monoklonální protilátky; erbB receptory; akneiformní erupce; kožní nemoci; Antineoplastic Agents; Paronychia; ErbB Receptors; lidé; Humans; pruritus; Antibodies, Monoclonal; Skin Diseases; Acneiform Eruptions; Pruritus; paronychie