Stabilita a kompatibilita parenterální výživy - Janů, Michal; Masteiková, Ruta (Remedia, 2010)
Článek je věnován problematice stability a kompatibility směsí pro parenterální výživu připravovaných v lékárnách. Vzhledem k množství faktorů působících na kvalitativní vlastnosti těchto soustav není možné vždy naprosto spolehlivě určit míru jejich stability. Přesto existuje řada opěrných bodů, podle nichž můžeme nejčastější případy a projevy nestability parenterálních směsí odhadnout. Patří mezi ně zejména kompatibilita fosforečnanů a vápenatých sloučenin, stabilita tukových emulzí a jejich kompatibilita s ostatními složkami přípravku, stabilita a kompatibilita vitaminů a vybraných stopových prvků. Kompatibilita některých léčiv, vitaminů a stopových prvků se základními složkami parenterální výživy a stabilita těchto přípravků je v příspěvku uvedena formou tabulek.
Keywords: stabilita léku; parenterální výživa; Pharmaceutical Solutions; příprava léků; lékové roztoky; Drug Compounding; Drug Stability; Parenteral Nutrition