Antihypertenziva jako volně prodejné léky? - Unger, Thomas (Medicína po promoci, 2010)
Antihypertenziva patří, jak víme, mezi léky na předpis a pro jejich předepisování existuje celá řada dobrých důvodů. Takovéto důvody existují ale i stran inhibitorů protonové pumpy, statinů, nesteroidních antirevmatik, antihistaminik a jiných lékových skupin, u kterých došlo v posledních letech, alespoň v některých dávkách, k uvolnění pro volný prodej jako tzv. volně prodejných léčiv (angl. OTC – over the counter). Léky jen na lékařský předpis jsou pouze ty, které – jednoduše řečeno – mohou při nekontrolovaném nebo nevhodném užívání pacientem vyvolat více škody než užitku. V některých oblastech farmakoterapie již lékaři preskripci opustili, resp. museli opustit, a dali pacientům volnost samoléčby; pohledem do libovolné lékárny na police za pultem lze tento trend snadno dokázat. My lékaři v těchto případech očekáváme od pacienta, že se rozhodne zodpovědně, ať už potřebuje (velmi účinné) léky proti bolestem hlavy, senné rýmě, pálení žáhy nebo plísni na nohách, a vycházíme z toho, že si je odborně aplikuje. Rezignujeme v těchto případech na kontrolu výsledků léčby, kterou rovněž necháme na dospělých pacientech.
Keywords: léky bez předpisu; Germany; lidé; hypertenze; Antihypertensive Agents; Hypertension; antihypertenziva; Nonprescription Drugs; Německo; Humans