Účinky topického imunomodulátoru (imiquimodu) v léčbě aktinické keratózy - Poláková, Katarína (Dermatologie pro praxi, 2010)
Aktinická keratóza (AK) je dysplastická lézia, ktorá je indukovaná ultrafialovým žiarením, vyvíja sa prevažne u pacientov so svetlou pokožkou. V súčasnosti je považovaná mnohými autormi za skvamocelulárny karcinóm (SCC) in situ s potenciálom progredovať do invazívneho SCC. Incidencia vývoja aktinických keratóz stúpa u kaukazskej rasy s vekom, blízkosťou k rovníku a zamestnaním vonku. V liečbe existuje množstvo ablatívnych i neablatívnych terapeutických modalít. Významnou neablatívnou liečebnou možnosťou sa v posledných rokoch javí imikvimód – agonista „toll- like“ receptorov, ktorý je účinným, bezpečným a pacientom akceptovaným vonkajším liečivom na aktinické keratózy.
Keywords: Aminoquinolines; Toll-Like Receptors; lidé; Ultraviolet Rays; aktinická keratóza; toll-like receptory; Keratosis, Actinic; Humans; aminochinoliny; ultrafialové záření