Význam očkování proti HPV v prevenci adenokarcinomu děložního čípku - Halada, Petr (Pediatrie pro praxi, 2010)
V posledních letech zaznamenáváme nárůst výskytu adenokarcinomu děložního čípku a pokles výskytu jeho dlaždicobuněčné formy. Pokud jde o vakcinaci proti HPV, setkáváme se zde se zkříženou ochranou. Protilátky vytvořené při odpovědi vyvolané vakcinačními antigeny totiž mohou poskytovat ochranu i proti jiným blízce příbuzným antigenům. Rozšiřuje se tak spektrum účinnosti vakcinace. Tato skutečnost může sehrát podstatnou roli v prevenci nejenom dlaždicobuněčných karcinomů děložního čípku, ale i adenokarcinomů.
Keywords: vakcíny proti papilomavirům; Adenocarcinoma; adenokarcinom; lidé; Papillomavirus Vaccines; spinocelulární karcinom; infekce papilomavirem; nádory děložního čípku; ženské pohlaví; Papillomavirus Infections; Female; Humans; Uterine Cervical Neoplasms; Carcinoma, Squamous Cell