Faktory ovlivňující výsledek chirurgické léčby výhřezu meziobratlové ploténky bederní páteře - Vaněk, Petr; Bradáč, Ondřej; Říha, Michal (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2010)
Operace výhřezu meziobratlové ploténky je nejčastěji prováděným chirurgickým výkonem v souvislosti s degenerativním postižením bederní páteře. Přesto doposud není jasné, které před operací zjištěné skutečnosti mají vliv na výsledek této léčby. V rámci studie bylo prospektivně sledováno 154 nemocných po dobu čtyř let. Výsledky léčby byly monitorovány pomocí typizovaných dotazníků: Oswestry disability index (ODI), Roland Morris score (RM) a Visual analogue score (VAS). Byl sledován význam předoperačního trvání obtíží, momentální předoperační situace, velikosti body mass indexu (BMI), kouření, pracovních aktivit, přítomnosti změny intenzity signálu krycích desek obratlových těl (Modic I–II) na magnetické rezonanci (MR), výrazné bolesti v zádech a kořenové zánikové symptomatologie na výsledky chirurgické léčby. Bylo potvrzeno, že chirurgická léčba výhřezu meziobratlové ploténky bederní páteře je léčebný postup, který vedl k významnému poklesu hodnot sledovaných škál a studovaným nemocným přinesl významné zlepšení jejich klinické situace. Výsledky měly tendenci k mírné deterioraci ve sledovaném čase čtyřech let, nicméně významné snížení intenzity obtíží vyjádřené na použitých škálách trvalo. Horší efekt operace byl zaznamenán, pokud předoperační symptomatologie trvala déle než rok. Bolest v zádech, rovnocenná bolesti radikulární, měla rovněž významně negativní vliv na výsledek léčby. Vliv bezprostřední předoperační situace, přítomnosti zánikové neurologické symptomatologie, BMI, kouření, pracovního zařazení, přítomnosti změn intenzity signálu krycích desek obratlových těl v MR zobrazení na výsledky chirurgické léčby výhřezu meziobratlové ploténky zaznamenán nebyl.
Keywords: Neurologic Manifestations; Physical Exertion; Magnetic Resonance Imaging; Statistics as Topic; Smoking; průzkumy a dotazníky; statistika jako téma; Signs and Symptoms; Surveys and Questionnaires; ortopedické výkony; kouření; Time Factors; časové faktory; Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; bederní obratle; Back Pain; magnetická rezonanční tomografie; Intervertebral Disc Displacement; příznaky a symptomy; Risk Factors; výhřez meziobratlové ploténky; prospektivní studie; bolesti zad; Orthopedic Procedures; Lumbar Vertebrae; Prospective Studies; index tělesné hmotnosti; rizikové faktory; tělesná námaha; neurologické manifestace; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Body Mass Index; Humans