Bércové vředy a chronická bolest - Haklová, Olga (Medicína pro praxi, 2010)
Multifaktoriální etiologie bércových vředů vyžaduje komplexní léčbu. Podle současných doporučení by měla zahrnovat v první řadě kauzální terapii a vzhledem k chronickému algickému stavu, jehož průběh je často zhoršován akutní bolestí při převazech či zákrocích účinnou farmakoanalgezií.
Keywords: Female; Pain; bércové vředy; Analgesics, Opioid; oxykodon; Humans; opioidní analgetika; Varicose Ulcer; Oxycodone; lidé; komplexní léčba včetně účinné analgetizace; senioři; bolest; Analgesics, Non-Narcotic; chronická nemoc; ženské pohlaví; neopioidní analgetika; Chronic Disease; Aged; chronická boles