Management epilepsie u pacientů v paliativní péči - Kabelka, Ladislav; Havlénová, Věra (Paliatívna medicína a liečba bolesti, 2009)
V paliativní péči se s epilepsií setkáváme nejčastěji u pacientů s primárními nebo sekundárními nádory mozku. Vyskytuje se s menší frekvencí i u neonkologicky pokročile nemocných, například u pacientů v permanentním vegetativním stavu. Řešení epileptických stavů se odvíjí od fáze onemocnění, ve které se nemocný nachází, odtud vyplývajících cílů léčby a samozřejmě primární etiologie. Existuje nedostatek důkazů evidence based medicine pro management syndromu epilepsie v konečné fázi života. Tento článek se snaží v pojmenování základních principů diagnostiky a léčby epilepsie u terminálně nemocných vycházet z dostupné literatury, klinické zkušenosti a postupů specializované paliativní péče.
Keywords: Anticonvulsants; Epilepsy; nádory mozku; epilepsie; Humans; diferenciální diagnóza; Signs and Symptoms; Drug Therapy; Brain Neoplasms; Palliative Care; antikonvulziva; péče o umírající; farmakoterapie; Diagnosis, Differential; lidé; příznaky a symptomy; Diazepam; paliativní péče; Terminal Care; diazepam