Možnosti paliativní péče u pokročilého chronického srdečního selhání - Kabelka, Ladislav; Havlénová, Věra (Paliatívna medicína a liečba bolesti, 2009)
Pokročilé srdeční selhání (AHF – advanced heart failure) je zajímavým modelem neonkologické paliativní péče. Prolíná se zde problematika ryze kardiologická, vysoce perspektivní výzkum, geriatrické aspekty, psychosociální tematika života s chronickým nevyléčitelným onemocněním. Není pravdou, že bychom neuměli těmto nemocným pomoci standardními medicínskými postupy. Nicméně se v praxi ukazuje – stejně tak v zahraničí – že paliativní péče u nemocných v pokročilém stádiu vyžaduje více, především rozhodnutí – pacient potřebuje paliativní péči, má potřeby, na které kardiologická léčba nestačí. Toto rozhodnutí je často třeba provést již v průběhu aktivní léčby a nejde „pouze“ o rozhovor o umírání. Jsou zde organizační aspekty – celosvětově je trend přecházet k péči v původním sociálním prostředí a u těchto nemocných akcentovat komunitní model péče. S tímto bodem souvisí i poslední aspekt – kontinuita péče, nezbytný faktor důvěry provázející pacienta a jeho blízké až ke konci jeho dnů. Tento článek se snaží o komplexní, holistický pohled, vycházející z prostředí hospicové a geriatrické péče.
Keywords: paliativní péče; Terminal Care; Advance Directives; Hospice Care; Severity of Illness Index; Chronic Disease; pacientova přání ohledně budoucí terapie; Humans; péče o umírající; stupeň závažnosti nemoci; lidé; srdeční selhání; péče v hospici; Heart Failure; chronická nemoc; Palliative Care