Standardizace české verze The Confusion Assessment Method for the Intensive Care Unit (CAM-ICUcz) - Mitášová, Adéla; Bednařík, Josef; Košťálová, Milena; Neužilová Michalčáková, Radka; Ježková, Martina; Kašpárek, Tomáš; Skutilová, Světlana; Straževská, Eva; Šályová, Petra; Šikolová, Veronika; Šrámková, Lucie (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2010)
Úvod: Incidence deliria v podmínkách intenzivní péče dosahuje 62 % a u nemocných s umělou plicní ventilací až 82 %. Delirium je však poddiagnostikované pro nepoužívání standardizovaných diagnostických nástrojů; v českém jazyce takový standardizovaný test není dosud k dispozici. Cílem studie bylo standardizovat českou verzi nejčastěji používaného standardizovaného testu v angličtině - The Confusion Assessment Method for the Intensive Care Unit (CAM-ICU). Soubory a metodika: Česká verze CAM-ICU (CAM-ICUcz) byla přeložena metodou "forward- backward translation" a akceptována tvůrci originálního testu (http:/ / www.icudelirium.org/ docs/ CAM_ICU_training_Czech.pdf). Stanovení validity CAM-ICUcz v detekci přítomnosti deliria oproti zlatému standardu - expertnímu stanovení na základě mezinárodně uznávaných kritérií deliria dle diagnostického a statistického manuálu psychických nemocí (DSM IV) - bylo provedeno u nemocných s: A. Akutní cévní mozkovou příhodou (aCMP) n = 80; B. Umělou plicní ventilací: n = 10; C. Demencí: n = 34; D. Depresí: n = 20; E. Schizofrenií: n = 22. Výsledky: Expertní hodnocení zaznamenalo epizodu deliria u 37 nemocných s aCMP (46,25 %). Test CAM-ICU prokázal senzitivitu 97,3 % a specificitu testu 93,0 %. U všech tří nemocných s falešně pozitivním deliriem dle CAM-ICUcz šlo o nemocné s těžkou formou globální nebo Wernickeovy afázie. Test byl proveditelný i v podmínkách umělé plicní ventilace, kde jsme zaznamenali delirium u 50 % nemocných a 100% shodu s expertním hodnocením. U žádného z nemocných s demencí, depresí nebo schizofrenií nebyla dle CAM-ICUcz splněna kritéria deliria (100% specificita). Praktické použití testu prokázalo jeho krátké trvání (do 10 min) a použitelnost zdravotnickými pracovníky - nespecialisty v neuropsychologickém testování u kriticky nemocných včetně umělé plicní ventilace. Závěr: CAM-ICUcz je vhodný skríningový test pro detekci deliria v intenzivní péči.
Keywords: psychiatrické posuzovací škály; schizofrenie; Pulmonary Ventilation; Psychiatric Status Rating Scales; Emergency Medicine; průzkumy a dotazníky; Depression; Financing, Organized; prospektivní studie; Humans; Prospective Studies; neurokognitivní poruchy; plošný screening; Alzheimer Disease; Mass Screening; deprese; Stroke; lidé; Intensive Care Units; neuropsychologické testy; Surveys and Questionnaires; cévní mozková příhoda; Schizophrenia; jednotky intenzivní péče; Neurocognitive Disorders; Alzheimerova nemoc; plicní ventilace; Neuropsychological Tests; urgentní lékařství; financování organizované