Zlomeniny pátého bederního obratle - Kelbl, Martin; Kočiš, Ján; Kazda, Stanislav; Wendsche, Peter (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2010)
Zlomeniny pátého bederního obratle jsou vzácné poranění a ve světové literatuře bylo této problematice věnováno pouze málo pozornosti. Cílem našeho sdělení je retrospektivní zhodnocení souboru pacientů léčených na našem pracovišti v uplynulých devíti letech. V tomto období bylo v Úrazové nemocnici v Brně hospitalizováno 28 pacientů se zlomeninou pátého bederního obratle. Operaci podstoupilo 23 pacientů, pětkrát jsme postupovali konzervativně. U 13 pacientů jsme při příjmu zaznamenali neurologický deficit, z toho osm pacientů se upravilo ad integrum. Bez bolestí bylo na konci sledovaného období 15 pacientů, 10 pacientů udávalo občasné bolesti a tři pacienti popisovali bolesti časté. U neurologicky negativních pacientů s minimální kompresí obratlového těla doporučujeme konzervativní postup. Ten je výhodnější i u tříštivých zlomenin bez porušení stability obratlů, výška obratlového těla a osa páteře bývají operací ovlivněny pouze zanedbatelně. V případě neurologického postižení doporučujeme operační řešení s dekompresí nervových struktur, téměř vždy lze očekávat podstatné zlepšení neurologického stavu.
Keywords: Neurologic Manifestations; fraktury páteře; polytrauma; Statistics as Topic; radiografie; Radiography; statistika jako téma; Tomography, X-Ray Computed; ortopedické výkony; laminektomie; Multiple Trauma; Outcome and Process Assessment, Health Care; Laminectomy; lidé; bederní obratle; Accidents; urgentní lékařství; úrazy a nehody; Humans; Traumatology; retrospektivní studie; Orthopedic Procedures; Lumbar Vertebrae; Emergency Medicine; traumatologie; Spinal Fractures; neurologické manifestace; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Retrospective Studies; počítačová rentgenová tomografie