Faktory kvality života starších dospelých a seniorov v rómskej populácii - Dingová, Michaela; Ondrejka, Igor; Žiaková, Katarína (Ošetřovatelství a porodní asistence, 2010)
Cieľ: V multidimenzionálnom rámci kvality života (WHOQOL) identifikovať faktory, ktoré majú významné postavenie v rómskej populácii starších dospelých a seniorov. Metóda: Metodikou zberu dát o kvalite života boli štandardizované dotazníky WHOQOL-BREF a WHOQOL-OLD. Výsledky: Metódou faktorovej analýzy sme z položiek nástrojov WHOQOL abstrahovali ako najvýznamnejšie faktory: spokojnosť s funkciou a výkonom, subjektívna pohoda, absencia strachu zo smrti a umierania, blízke vzťahy a sociálna participácia. Faktory generického dotazníka - spokojnosť s funkciou a výkonom a subjektívna pohoda čiastočne korešpondujú so zisteniami iných autorov, kým v oblastiach špecifických pre seniorov faktory reflektujú viac socio-kultúrne špecifiká rómskeho etnika. Záver: Výsledky prispievajú k rozšíreniu teoretických poznatkov o kvalite života v špecifickej skupine z pohľadu transkultúrneho ošetrovateľstva. V praktickej rovine môžu usmerniť posúdenie potrieb rómskeho klienta a projektovanie optimálnych intervencií na podporu zdravia a kvality života.
Keywords: Male; kvalita života; Leisure Activities; Quality of Life; Roma; transkulturní ošetřovatelství; Aged; mužské pohlaví; Romové; senioři; Transcultural Nursing; průzkumy a dotazníky; faktory kvality života; starší dospělí a senioři v rómské populaci; Health Status; lidé; ženské pohlaví; volnočasové aktivity; Humans; Financing, Organized; zdravotní stav; Female; Surveys and Questionnaires; financování organizované; lidé středního věku; Middle Aged