Srovnání nízké a standardní dávky nefrakciovaného heparinu u transradiálních diagnostických srdečních katetrizací - Bernat, Ivo; Pešek, Jan; Koza, Jiří; Šmíd, Michal; Brůhová, Hana; Štěrbáková, Gabriela; Štěpánková, Lucie; Kačer, Martin; Doškář, Petr; Rokyta, Richard (Intervenční a akutní kardiologie, 2010)
Při transradiálních srdečních diagnostických katetrizacích se z důvodu prevence okluze radiální tepny dosud užívá nefrakciovaný heparin (UFH) ve standardní dávce 5 000 jednotek (j.). Cílem naší práce bylo srovnání této dávky s podáním dávky 2 000 j. UFH s využitím perfuzní hemostázy. Celkem bylo randomizováno 280 pacientů přijatých k jednodennímu pobytu v nemocnici a 78 z nich vyřazeno vzhledem k ad hoc provedené intervenci (PCI). Hodnoceno bylo 202 pacientů, 102 ve skupině A (5 000 j.) a 100 ve skupině B (2 000 j.). Nezjistili jsme významné rozdíly ve výskytu okluze radiální tepny, hematomu ani doby komprese v obou skupinách.
Keywords: Hematoma; Financing, Organized; Ultrasonography, Doppler, Duplex; heparin; Radial Artery; lidé; průchodnost cév; Evidence-Based Medicine; Diagnostic Techniques, Cardiovascular; Statistics as Topic; Humans; perfuze; financování organizované; pletysmografie; duplexní dopplerovská ultrasonografie; Outcome and Process Assessment, Health Care; srdeční katetrizace; medicína založená na důkazech; perfuzní hemostáza; Hemostasis; hematom; arteria radialis; Cardiac Catheterization; okluze radiální tepny; Vascular Patency; Heparin; statistika jako téma; hemostáza; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); transradiální katetrizace; Plethysmography; diagnostické techniky kardiovaskulární; Perfusion