Rozdíly v pěti dimenzích osobnosti a sociální inteligenci mezi studenty exaktních a humanitních věd - Plháková, Alena; Reiterová, Eva (Československá psychologie, 2010)
Cílem výzkumu bylo zkoumat rozdíly v osobnosti a sociálních dovednostech u studentů exaktních a humanitních věd. Výzkumný soubor sestával z 93 studentů psychologie a 80 studentů aplikované matematiky a informatiky, kterým byla administrována česká verze NEO osobnostního inventáře (NEO-FFI) a český překlad Inventáře sociálních dovedností (SSI). Výsledky nasvědčují tomu, že studenti psychologie jsou otevřenější vůči novým zkušenostem a méně neurotičtí než studenti matematiky a informatiky. Studenti psychologie skórovali signifikantně výše ve škálách emoční senzitivity, sociální kontroly i v souhrnných škálách celkových emočních a sociálních dovedností. Studenti matematiky a informatiky měli významně vyšší skór ve škále sociální vnímavosti. Byly nalezeny také signifikantní rodové rozdíly: ženy skórovaly výše než muži zejména v senzitivitě a emoční expresivitě. Český překlad Inventáře sociálních dovedností se jeví jako užitečná výzkumná metoda.
Keywords: Psychology, Social; Human Characteristics; Students; Emotions; Personality Assessment; Female; Personality Tests; Empathy; Personality; mladý dospělý; ženské pohlaví; emoce; empatie; interpersonální vztahy; lidé; testování osobnosti; sociální inteligence; osobnost; Male; Science; Young Adult; osobnostní testy; rod; Social Behavior; studenti; mužské pohlaví; věda; Interpersonal Relations; sociální chování; charakteristické znaky člověka; sociální psychologie; Humans